Logo ICO

Notícies

La temporada de cria 2015 està en marxa!

25 de març

Quan tot just estan arribant la majoria d'ocells estivals, les espècies residents més primerenques ja han començat a criar. Algunes d'elles, com el pica-soques blau de la fotografia, ja estan prenent possessió de la cavitat on pensen fer el niu. Aquesta caixa típica per mallerengues, del model estàndard de l'ICO, està sent aprofitada per una parella de pica-soques blau al Montseny per tal de fer-hi niu. Com és costum seu, els pica-soques "tunejaran" el niu al seu gust de la forma que més els agradi. El forat d'entrada d'aquesta caixa probablement els sembli massa petit i l'estan picant per ampliar-lo lleugerament, mentre que el què fan més habitual precisament és el contrari: aprofiten nius de picot garser gros o picot verd, amb una entrada que els sembla massa gran, i la tanquen una mica més amb fang per fer el forat de la mida que els va bé.


En aquesta zona del Montseny, el pica-soques blau és un ocell abundantíssim i probablement hi hagi manca de forats per criar tenint en compte que hi deu haver una alta competència amb les mallerengues, també abundantíssimes.

Aquesta espècie, poc estudiada a les nostres latituds, és d'interès pel Projecte Nius en la mesura que ens aportarà informació d'un ocell molt abundant a la Europa humida que ja no és tan freqüent en zones de clima més càlid com el nostre.

Agraïm a Matilde Londner la fotografia que ens envia d'aquest ocell que està fent el niu just al seu jardí.

Pica-soques blau aprofitant caixa de mallerengues (Foto: Matilde Londner)

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.