Logo ICO

En què consisteix ?

En què consisteix?

Nius és una iniciativa de ciència ciutadana destinada al seguiment de la nidificació dels ocells. El seu principal objectiu és obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells; és a dir, sobre la localització dels seus nius, la seva fenologia de cria i la seva biologia reproductora.

Nius ens ajudarà a omplir importants buits de coneixement sobre la reproducció de les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya i, en especial, d’aquelles que crien més a prop nostre –per exemple les que ho fan en edificacions o en parcs i jardins– o les que nien a llocs fàcilment accessibles –com ara caixes niu–.

A més, donat que la reproducció dels ocells és molt sensible a les pertorbacions de l’hàbitat i als efectes del canvi climàtic, Nius està especialment dissenyat per conèixer com responen els nostres ocells a aquests i altres factors de canvi al llarg del temps.

Com participar-hi?

Participar a Nius és d’allò més fàcil. Només cal registrar-se al web del projecte, localitzar un o més nius i facilitar informació sobre l’activitat que s’hi observa. Això és tot! Qualsevol persona ho pot fer. Ni tan sols cal accedir al niu o apropar-s’hi per fer observacions molt valuoses. Només cal que estiguis atent al medi natural que t’envolta i en prenguis nota seguint un protocol molt senzill.

Les teves observacions se sumen a les de molts altres observadors i així, poc a poc, s’obté un banc de dades de gran utilitat per conèixer i conservar millor els ocells i el conjunt del nostre medi natural.

Participant a Nius aportaràs informació molt valuosa per a la ciència mentre aprens sobre els ocells i millores les teves aptituds com a observador de la natura.Clica la icona de pantalla completa del visor del vídeo i canvia la ressolució a 720p (icona en forma d'engranatge) per veure'l en alta definició.

Preguntes i respostes

Qui pot participar a Nius?

Tothom qui vulgui! Qualsevol persona mínimament interessada en els ocells o el medi natural pot participar en el projecte. No importa l’edat, ni els coneixements previs, només les ganes de fer ciència participativa mentre aprens i ajudes als ocells.

Com ho he de fer per apuntar-m’hi?

Entra al web, clica a “registra’t” i omple el formulari. Rebràs un email confirmant l’alta al projecte i la teva contrasenya (pots canviar-la sempre que vulguis).

Què necessito per participar?

Només cal que tinguis una mica de temps, certa capacitat d’observació i interès en els ocells. Et caldrà un llapis, les fitxes de camp i un portapapers per anotar les dades i és recomanable tenir uns binoculars per fer les observacions. Et serà útil tenir a l’abast una guia de camp dels ocells de Catalunya per identificar les espècies. Per enviar i visualitzar les dades cal que disposis d’accés a Internet.

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.