Logo ICO

Notícies

Una raó especial per contribuir al Projecte Nius

18 d'abril

La xarxa que encadena totes les relacions dels éssers vius és tremendament complexa, de fet, a vegades, és completament inescrutable fins i tot pels científics més ben preparats. Tenim dotzenes d'exemples al nostre voltant que encara són enigmes en major o menor mesura.

  • Per què estan disminuint els pardals a Europa?
  • On han anat els botxins meridionals, abundants a Catalunya fa tres o quatre dècades?
  • Què afavoreix l'expansió, a vegades sobtada, d'algunes espècies invasores?
  • i una llarguíssima llista...

Les investigacions donen respostes sovint parcials a totes aquestes preguntes i sobre algunes d'elles senzillament ens diuen una cosa: no en sabem res! Però hi ha un factor que moltes vegades es pot identificar en la disminució d'una població: la baixa productivitat de nidificació, una dada molt difícil d'obtenir. Potser una espècie té prou aliment per prosperar, potser té prou refugi, potser té prou llocs de nidificació o potser té prou espais protegits on conservar poblacions i, tanmateix, el seu nombre baixa inexorablement.

Molt sovint, la causa no es troba en un factor ambiental immediat que afecti la supervivència dels adults sinó que té impacte sobre la productivitat i la supervivència dels nius.

Per això la teva col·laboració en el Projecte Nius és molt important, especialment si fas dues o més visites al niu i ens pots indicar si la niuada està prosperant correctament o ha patit alguna incidència negativa, com la pèrdua per depredació o accident natural.  Si vistes un niu amb una posta activa (l'adult covant) i al cap de 10 dies tornes a informar en el Projecte Nius que el niu continua actiu, sigui encara amb ous o ja amb polls, ens estàs indicant que el niu ha sobreviscut 10 dies. Així de simple... i així d'important!

Sabent la biologia de l'espècie, nosaltres podem analitzar aquestes dades estadísticament per inferir tendències de supervivència dels nius, així que no et pensis que les teves dades han estat només anecdòtiques. Dues visites al niu són de gran valor.


I a més, si pots comptar el nombre d'ous o polls, ens indicarà a llarg del temps si la productivitat s'està veient afectada. En algunes espècies,  s'ha demostrat que la mitjana d'ous que ponen actualment és inferior a la de fa unes dècades i, senzillament, la producció de polls actual no pot compensar la mortalitat. Per això, tot això que ens comuniques és important per nosaltres i, sobretot, pels ocells.

D'aquesta manera, allò que ens informis sobre un niu de mallerenga, merla, gafarró o qualsevol altra espècie, per comuna que sigui, val el seu pes en or pel que fa a la seva conservació.

A punt per contribuir aquesta primavera en el Projecte Nius?

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.