Logo ICO

Notícies

Heu netejat les caixes niu?

14 de gener

Els ocells cavernícoles -és a dir, els que crien en forats- ja estan revisant les cavitats on pensen criar a la primavera, de fet, ja escoltem algunes mallerengues cantar amb certa insistència, en preparació per la nidificació encara que faltin alguns mesos per tal que facin la posta.

Durant la tardor-hivern és interessant haver netejat les caixes niu. Els nius acumulen brutícia, paràsits, el material vegetal es descompon i tot això pot ser un problema per la seguretat i benestar dels futurs ocupants. Així que val la pena ajudar-los fer una neteja consistent senzillament a treure el niu -no us preocupeu, els encantarà fer-ne un de nou!- i espolsar una mica la brossa que hi pugui haver.

En algunes ocasions s'han reportat pollets morts per sufocació perquè els ocells tenen l'instint d'omplir el niu amb material quan van a criar. Si ja hi ha nius d'anys anteriors ells igualment continuen aportant material. A vegades arriben fins a dalt mateix de la caixa, deixant a penes una petita cambra d'aire que amb la calor de la primavera pot ser una trampa pels pollets.

Així que si no voleu tenir cap incident desagradable d'aquests tipus, mireu d'afanyar-vos a revisar les caixes, especialment aquelles que faci més temps que no hàgiu revisat.

 

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.