Logo ICO

Notícies

Un cas ben curiós de 'coparenting'.

03 de juliol

L’alimentació interespecífica entre els ocells no és rara i s’explica per: 1- ocells joves amb poca experiència que practiquen alimentant polls d’altres espècies per tal d’aconseguir ser competents en el noble art de ‘pujar la mainada’, i, 2- ocells adults que han perdut els seus polls i s'encarreguen d'alimentar els d’altres, purament, per instint parental.

Sigui com sigui, fa pocs dies ens ha cridat l’atenció una notícia a Ornithomedia que parlava de pardals comuns alimentant pollets d’oreneta cuablanca. És ben sabut que els pardals sovint ocupen nius d’oreneta cuablanca, dels quals eixamplen una mica l’orifici d’accés per poder-hi entrar millor i dins dels quals hi emmagatzemen matèria vegetal que sovint és visible des de fora. De fet, hi ha estudis que conclouen que el percentatge de nius d’oreneta cuablanca ocupats per pardal comú se situa al voltant del 13 %, podent arribar fins al 40 % en casos excepcionals. Sigui quin sigui el percentatge d’ocupació, és obvi que suposa un impacte considerable en la reproducció de l’oreneta cuablanca. Fins ara per això, no s’havia trobat que les orenetes poguessin obtenir cap avantatge del fet de viure en una colònia amb nius ocupats. El juny de 2023 es va observar, en un municipi de la costa atlàntica francesa on s’havien instal·lat una dotzena de nius artificials, com un pardal –que havia ocupat un d’aquests 12 nius– alimentava els polls d’un niu ocupat per oreneta cuablanca cada 3-5 min., mentre que, almenys, un dels progenitors hi acudia cada 10 min. aproximadament. El que no es va poder comprovar era si tots dos pares ‘biològics’ eren vius. Com veieu, una simple observació d’ocells que viuen, literalment, amb nosaltres pot ajudar a descriure una conducta interessant i sembla que inèdita fins ara.

 

Aquí teniu l’enllaç a la notícia original: https://www.ornithomedia.com/breves/une-scene-inattendue-un-moineau-domestique-nourrissant-de-jeunes-hirondelles-de-fenetre-dans-le-morbihan-en-juin-2023/?cn-reloaded=1

 

 

 

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.