Logo ICO

Notícies

Runt eggs a les caixes niu

28 de juny

El 4 d'abril de 2019, la Christine Boran estava participant en el projecte NestWatch, l'equivalent a nius.cat que gestiona la Universitat de Cornell als Estats Units, quan en revisar una caixa niu ocupada per un siàlid de l'est (Sialia sialis) va veure que enmig de quatre ous de mida normal n'hi havia un cinquè d'extraordinàriament petit. 

Aquests ous anormalment petits (runt o dwarf eggs en anglès), que generalment no tenen rovell per la qual cosa no desclouen, es produeixen per algun tipus d'anomalia en el procés reproductiu, en els òrgans reproductors o bé perquè, en ser l'últim ou de la posta, la femella ha quedat totalment exhausta.

Encara que aquest fenomen se sap que pot afectar un bon nombre d'ocells, la seva incidència és força baixa (0,54 % de mitjana) amb l'excepció del picot menjaglans (Melanerpes formicivorus), el 4,32 % dels ous del qual presenten aquesta característica. 

I això per què? Segons sembla, el fet que aquest picot practiqui la poliginàndria cooperativa i criï de forma comunal (més d'una femella pot pondre dins la mateixa cavitat) hi pot tenir alguna cosa a veure, ja que aquest és l'únic tret diferencial respecte a la resta de picots americans.

I vosaltres, n'heu trobat mai algun, d'ou nan??

Bon birding!

 

 

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.