Logo ICO

Notícies

Qui depreda les caixes niu?

01 de juliol

Sobreviure als depredadors no és gens fàcil, i menys si no pots fugir perquè ets un pollet que no sap volar. Les caixes niu no estan exemptes de depredació. Els típics atacants de caixes niu van des de mamífers carnívors, fins a altres ocells que volen fer el niu al mateix lloc. Els mamífers carnívors, com gats assilvestrats, fagines, o genetes, solen posar la pota a través del forat per intentar agafar les cries i extraure-les. També s’ha observat ocells rapinyaires, com el mussol comú, usant aquesta tècnica d’extracció. Per evitar aquest tipus de depredació, algunes caixes niu inclouen un llistó horitzontal al mig de l’interior de la caixa niu, pensat perquè els inquilins facin el niu sota, protegits d’aquest tipus de depredació (Foto 1). Construir caixes niu molt llargues també ajuda a prevenir aquest tipus de depredació. Un altre depredador de cries típic, és el picot garser gros. Sobretot en llocs amb moltes caixes niu, poden aprendre que allà dins hi ha polls i atacar totes les que troben! Quan els pollets criden per demanar menjar als pares, els picots els senten i piquen fins a fer un forat en el punt més feble de la caixa, per exemple, en un nus de la fusta o en una escletxa. Per evitar aquest tipus de depredació, alguna gent folra les caixes niu amb una reixa metàl·lica (Foto 2). 

 

Finalment, volem parlar d’uns animals que, d’entrada, no solem identificar com a depredadors de caixes niu. Es tracta de les serps. El passat mes de maig, els voluntaris internacionals de l’EB Montseny van trobar una serp d’esculapi a dins d’una de les caixes niu que revisen regularment (Foto 4), al terme de Sant Celoni. La serp s’havia menjat els 6 pollets de mallerenga carbonera que hi havia i, segurament, havia quedat massa plena per poder sortir pel forat i estava esperant a fer la digestió per poder sortir, un fet que s’ha reportat molt a Àustria. Tot i que la serp d’esculapi és la serp amb hàbits més arborícoles de Catalunya, també s’ha reportat la predació en caixes niu per part de serp blanca. Amb aquest cas s’hi han trobat els companys del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona (GACO), que van trobar-ne una al terme de Vic el 2023, en una caixa de pardals xarrecs (Foto 3), i una altra al terme de Tona l'any 2005 (Foto 5). Cap d’aquestes espècies de serps és perillosa per als éssers humans. Per evitar aquest tipus de depredació podem enrotllar paper de film al voltant del tronc per evitar que s’hi puguin enfilar.

 

Les depredacions són un procés natural que no tenim per què provar d’evitar, ja que estaríem beneficiant a una espècie i perjudicant-ne una altra i, per tant, afectant l’equilibri natural. Per altra banda, les caixes niu són molt més visibles o més febles que els forats en troncs que normalment utilitzen, així que l'ètica recau en trobar un equilibri. Només recomanem provar d’evitar depredacions si en detectem un nombre elevat o detectem que clarament els depredadors han après que hi ha pollets a les caixes niu i les converteixen en els seus objectius.

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.