Logo ICO

Notícies

Com sabem si un ocell ha acabat de fer la posta?

20 de novembre

Quan arriba el moment de pondre els ous,  els passeriformes ponen un ou al dia, generalment a primeríssima hora del matí, fins que completen la posta. Així, un pardal xarrec que faci una posta de 5 ous haurà trigat 5 dies a completar-la des que va pondre el primer ou. Durant aquest període no haurà covat els ous; si ho hagués fet, l'últim pollet naixeria amb cinc dies de retard respecte el primer, una autèntica eternitat en el món dels pollets dels petits passeriformes, que s'estan al voltant de 12 dies al niu. Aquest pollet seria incapaç d'aconseguir fer una mossegada al menjar, que acapararien els seus germans més grans.

Per això, els ocells no comencen a covar els ous fins que completen la posta. Moltes vegades, en aquests dies intermedis, la femella cobreix els ous amb plomes per aïllar-los una mica i en ocasions fins i tot costen de veure si mirem el niu. Quan ha acabat la posta comença a covar tots els ous al mateix temps de tal forma que els pollets naixeran sincronitzats tots el mateix dia (uns 17 d'incubació en el cas del pardal xarrec).

Si trobem un niu del nostre pardal xarrec, suposem amb 3 ous, no podem saber si ja ha acabat, així que haurem d'esperar un dia més a veure si continua ponent ous. En el moment en que trobem dos dies consecutius amb el mateix nombre d'ous, sabem que la posta està ja completa i a partir d'aquí sabem que en uns 17 dies apareixeran els pollets.

Fotografies d'un niu d'oreneta vulgar en 4 dies diferents

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.