Logo ICO

Notícies

Bon moment per instal·lar caixes niu

15 d'octubre

Si bé és cert que la immensa majoria d’ocells forestals que crien a casa nostra ho fan a partir del mes d’abril, també ho és que és ara quan convé començar a instal·lar les caixes niu per a la propera temporada de cria. A la tardor és quan els ocells, sobretot els joves, comencen a inspeccionar cada racó de bosc, parc o jardí per trobar una bona ubicació per criar la propera primavera. Tingueu en compte que abans de triar un lloc en què se sentin prou segurs hi han d’entrar manta vegades, per tant: donem-los temps perquè ho facin.

Com sabeu, la col·locació de caixes niu té l'objectiu de pal·liar, en la mesura del possible, la manca de forats i escletxes naturals on crien, especialment les mallerengues. Aquest fet és causat per la proliferació de masses forestals joves -sovint de pi blanc- que ofereixen poques o cap cavitat on fer el niu. En contrast, els boscos madurs amb arbres vells, joves vius o mort són la solució ideal al problema de l'habitatge per aquests petits ocells.

A la botiga de l’ICO hi tenim unes caixes niu excel·lents: sòlides, ideals per al monitoratge posterior que us proposem al projecte Nius i que us duraran força anys a la intempèrie.

Foto: Xavier Riera

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.