Logo ICO

Notícies

Aprèn més amb els cronogrames del Projecte Nius

14 de març

Quins ocells ponen abans? Quina mallerenga és la més primerenca i quina la més tardana? Aquestes dades les podeu explorar amb els cronogrames del Projecte Nius per tal d'aprendre més sobre la biologia de nidificació de les aus.  Podeu seleccionar per any o triar tots els anys per veure la informació combinada i filtrar per data de posta, data d'eclosió o data d'envol.

Observeu les diferències entre les diferents espècies. Mentre les espècies sedentàries ja comencen a tenir postes durant el març, amb molts polls eclosionant durant l'abril i maig, tenim tota una sèrie d'ocells estivals tardans que no comencen a pondre fins a finals de maig o juny, amb una temporada de nidificació que s'allarga fins el juliol o fins i tot agost.

Nidificants no tan primerencs o tardans poden ser ocells com la bosqueta vulgar, el capsigrany o el siboc. Aquests són ocells que generalment "s'ho pensen" abans de posar-se a criar, tot esperant que les condicions de sequedat i bonança per la seva nidificació siguin les adequades. Fins i tot migrants primerencs, com les orenetes cuablanques i orenetes vulgars mostren una major reticència a posar-se a criar que ocells sedentaris com gafarrons, merles i mallerengues. Pots observar aquestes pautes en els cronogrames del Projecte Nius?

En la mesura que el canvi climàtic està afectant el ritme dels cicles biològics de tots els éssers vius, el Projecte Nius es converteix en un element important per precisar en els efectes d'aquests canvis en el punt més crític del cicle biològic de les aus. Anima't a participar-hi!

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.