Logo ICO

Notícies

Seguint nius des de l'escola!

17 de maig

El seguiment dels ocells des d’on neixen també es pot fer des de l’escola!
 
Els ocells ens sedueixen amb els seus cants, formes i colors, ens ajuden a entendre l’entorn on vivim i ens emocionen amb la seva petita lluita diària per sobreviure: menjar, migrar o reproduir-se.

Durant el curs escolar 2012-2013, els alumnes de l’escola de Sant Esteve de Guialbes (Vilademuls, Pla de l’Estany) han anat realitzant activitats setmanals relacionades amb l’ornitologia, amb la participació de pares de l’escola coneixedors d’aquest món i el suport de l’Ampa de l’escola. L’entorn natural privilegiat de l’escola ha permès observar moltíssimes espècies.
 
S’han dut a terme activitats de dibuix, per familiaritzar-se amb la morfologia i colors dels ocells propers; audiovisual de reconeixement de cants (en una posterior sortida al camp, els nens van identificar prop de vint espècies pel seu cant!), anellament científic, construcció i manteniment de menjadores –amb una activitat diària d’observació dels ocells durant tot l’hivern, en grups reduïts-, i també construcció i instal·lació de caixes niu.
 
Una recent sortida d’inspecció de les caixes va permetre comprovar que l’èxit d’ocupació de les caixes ha estat del 100% (7 de 7), per part de mallerengues blaves i carboneres: les cares dels nens i nenes en veure les “seves” caixes amb nierades d’ocells acabats de sortir de l’ou eren la millor recompensa a totes les hores invertides en l'activitat!
 
En algun cas, l’observació dels ocells entrant a la caixa niu es pot fer des del propi pati de l’escola. A més, s’han instal·lat dues càmeres web que permeten fer un seguiment continuat dels polls, cosa que fan els nens diàriament connectant-s’hi des de l’aula mateix, o des de casa. Podeu veure'n una sota aquesta notícia: els pollets creixen molt ràpid i aviat abandonaran el niu!
 
El seguiment del cicle reproductor es fa seguint el protocol del projecte nius.cat, de forma que les observacions contribueixen a aprofundir en el coneixement de la reproducció dels ocells a nivell general, i els alumnes es familiaritzen amb el mètode científic d’observació i recollida de dades i participen així de l’anomenada ciència ciutadana.

Gabriel Gargallo i Toni Llobet

Alumnes de l'escola de Sant Esteve de Guialbes fent el seguiment de les seves caixes niu seguint el protocol del projecte Nius. A sota un dels nius d'oreneta vulgar seguits en temps real.

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.