Logo ICO

Notícies

El valor d'anellar pollets del niu

13 de maig

Estem a l'equador de la primavera i és el moment òptim perquè els ocells criïn. De fet moltes de les dades que ens envieu al projecte nius, reflecteixen que ja comença a haver-hi polls en molts nius.

El projecte ens ajuda a conèixer més a fons als ocells i podem extreure dades de on, quan i com crien. Però és fàcil que un cop agafin el vol perdem la pista d'aquells ocells que vam veure néixer. La millor manera de fer un seguiment dels ocells és anellant-los. Als anelladors tenen molt interès a anellar polls perquè d'aquesta manera poden assegurar en un futur quin va ser el lloc i la data de naixement de l'ocell en qüestió. Aquesta és una dada que no podem obtenir en l'anellament habitual, quan es captura un ocell a la xarxa, ja que no sabem d'on ve i l'edat només la podem estimar.

Obtenint dades més precises com les que proporciona l'anellament de polls del niu també aconseguim resultats més precisos i conèixer millor la nostra fauna ornitològica.

Tot i així, es tracta d'una tasca que dóna molt poc rendiment donat que la mortalitat dels polls durant el primer any és del 80%. Imagineu la quantitat de polls que s'han d'arribar a anellar per poder obtenir unes dades rellevants! Per sort hi ha quantitat d'anelladors que fan aquesta tasca desinteressadament -i entusiastament- contribuint a l'estudi dels ocells.

Nius és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.